Silvester na Nemčekoch

Ako každý rok, aj ten minulý sme zakončili na chalupe na Nemčekoch pri Jedľových Kostoľanoch. Dokopy sa nás tu vystriedalo 16 (naraz nás ale bolo najviac jedenásť ). V prvú noc nám nasnežilo, a tak sme si užívali pravú zimu. Kapustnica sa vydarila, varené víno tiež a zábava bola dobrá, prosto pohoda.

 

Chalupná kronika 2017 – 2018

Osoby a obsadenie: Pelé, Svaťa, Milan, Borko + Danielka a Terezka
Majka, Bejka, Maja M. , Ivan, Ondro, Ctibor
Monika a Lubo, Mário a Klárka

Streda 27. decembra:

Na chalupu prišiel predskokan Milan a kúri a kúri. No a aby sa večer náhodou sám nenudil, o zábavu sa mu postaral domorodec Jožo, ktorý ho navštívil a dobrých päť hodín (teda celý večer až do hlbokej noci) v družnom rozhovore s ním (v zablatených gumákoch, aby mal potom Milan čo upratovať), zotrval.

Štvrtok 28. decembra:

Schádzame sa. Prišiel Borko s dievčatami a chvíľu po nich domáci pán Pelé so Svaťou a proviantom. Nakoľko dnes ešte nedorazila pani Zima, zaobišlo sa to bez vysokohorskej vynášky, pretože autá sa ešte dostali až hore na Nemčeky. Ako každý rok, aj teraz sa dievčatká celý večer hrajú s ujom Milanom. Večer, aj do hlbokej noci , vonku prší.

Piatok 29. Decembra:

Zobúdzame sa do bieleho zimného rána. Dážď sa nadránom zmenil na výdatné sneženie a tak všade naokolo leží dobrých dvadsať centimetrov čerstvulinkého snehu. Biela rozprávka. Už sa sem nik autom nedostane, všetci ostatní príchodzí musia z dediny pešo. Tak to spravila aj Maja Markošová s Bejkou, ktoré prišli pred obedom, poobede odchádzajú domov Ottmarovci (keď nás krátko predtým prišiel na chvíločku navštíviť Borkov otec). V podvečer ideme na krátku prechádzku na kopec Lom nad chalupou a obdivujeme krásne zasnežené stromy. Večer Pelé loví v pamäti samé staré vykopávky, ktoré hrá na gitare.

Sobota 30. decembra:

Ideme na výlet Hlbokou dolinou popri potoku do Hosté a potom lesnou cestou cez baňu Viktória a Uherele nazad, je to poctivý celodenný výle. Bejka zatial stráži chalúpku, aby nám ju nik neukradol. . Keď s posledným svetlom prichádzame na chalupu, už nás tu čakajú dnes priševší Ivan s Ondrom a Ctiborom a Monika s kamarátom Lubom. Nakoľko niektorí zajtra hodlajú odísť, máme dnes generálku na Silvestra (tzv. Predsilvester), vrátane polnočného šampanského, zábava je výborná.

Nedeľa 31. December, Silvester:

Lúči sa s nami Bejka a Ctibor, ostatní ideme na výlet cez Lúčno a Kazimírov na Živánsku vežu a odtiaľ cez dedinu (a krčmu) nazad na Nemčeky. Večer prichádza Mário s Klárkou (ktorá je sklamaná, že ujo Milan už tu nieje), debatujeme a premietame retro – diáky. Úderom polnoci väčšina zalieza do postielok, len hŕstka statočných zotrvá v debate do pol tretej.

Pondelok 1. Január, Nový Rok:

Doobeda posedíme, na obed odchádzajú obidve Majky a krátko po nich Monika s Lubom. Darmo, zajtra už treba ísť do roboty. Na chalupe ostávajú okrem domácich už iba dôchodcovia Ivan a Ondro. Poobede iba krátky výlet na Drienky, večer chlapi hrajú Mariáš a Svaťa štrikuje.

Utorok 2. Január:

Už ostáva iba upratať chalupu a odobrať sa k domovu. Dovidenia o rok.

Heslo pre tento rok: Keď hmla z lesa vyšla von, ja učiť začala sa som.

Fotografie môžete nájst na našej stránke Google photos.