Chalupná kronika 2011

Tradičné silvestrovské Nemčeky začali vynikajúco, nebolo treba vynášať zásoby. Autami sme sa dostali až hore a vo vykúrenej chalupe nás čakala Majka L s výbornou polievkou. Príjemné chvile pokračovali, výborná nálada nás neopustila.

 

Chalupná kronika 2011 – 2012

Osoby a obsadenie:

Pelé, Svaťa, Peter, Majka, Milan, Ctibor, Karol, Miro, Boris O., Ondro, Maja M., Péťa, Mário, Zuzka a malá Klárka

Úvod:

Utorok 27. 12. 2011

Na chalupu prichádza Majka, aby nám chalúpku pekne vykúrila, užila si ticha a samoty, trocha si oddýchla a načerpala síl potrebných na náš príchod.

Dej:

Streda 28. 12. 2011

Krátko po obede na chalupu prichádza Pelé so Svaťou a Peter, v druhom aute Milan s Ctiborom a dvomi chalupnými nováčikmi Mirom a Karolom. Snehu dnes niet a tak sa autá dostanú v pohode až hore a sme tým pádom ušetrení obvyklej vynášky. Iba Pelé pri otáčaní zapadol do blata a keď sa z neho za výdatnej pomoci všetkých zúčastnených chlapov vyhrabával, dokonale ich celých opehavel. Na chalupe nás víta Majka, teplučko a výborná šošovicová polievka. Poobede, pokým je ešte svetlo, vyrážame na prechádzku na susedný štál Brezovo. Po návrate sa hneď dajú piecť neodmysliteľné špekáčiky na čiernom pive, Milan uvarí vínečko, prosto pohoda. Rozprávame vtipy, z ktorých najväčšiemu úspechu sa teší Karolov, v ktorom dokonale predvádza opitú vranu. Pelé čo-to zanôti na gitare, zábava dnes nemá chybu. Spať ideme neskoro po polnoci.

Štvrtok 29. 12. 2011

Ideme na výlet na Veľký Inovec. Tí skalní (Ctibor, Milan a Karol) pešo, tí lenivejší (Pelé, Svaťa, Majka, Miro) sa odvezú autom na Veľkú Lehotu a tak to majú o dosť kratšie. Na vrchol stúpame po turistickej značke ako uderenci a je to tým pádom pakáreň. Vlastný vrchol Veľkého Inovca je tvrdý oriešok – skalné bralo je obalené ľadom a tak sa aj triviálny výstup naň stáva športovým výkonom. Vo vykúrenej chate na vrchole si potom dáme fazuľovú či kapustovú polievočku, pivko či čajíček, a stretáme sa tu s druhou skupinou a aj so skupinou treťou, ktorú tvorí Boris a Ondro, prichádzajúci z Novej Bane cez Bukovinu. Spoločne sa potom v dvoch skupinách presúvame na chalupu; autová skupina si cestou urobí krátku zastávku na Živánskej veži, pešia skupina si urobí dlhú zastávku v kostoľanskej krčme. O deviatej večer sa všetci úspešne stretáme v útulnej chalúpke na Nemčekoch a včera tak dobre započatá zábava môže pokračovať.

Piatok 30. 12. 2011

Dnes sme sa vybrali na výlet do Hlbokej doliny ku Skýcovskému mlynu. Oproti včerajšku sme sa výrazne polepšili, Musto by z nás mal radosť. Dnes už nejdeme po turistických značkách, Pelé nás vedie po lesných chodníčkoch do sedla pod Drienovú, ďalej už to nepozná a tak ideme priamym smerom ku Skýcovskému mlynu, napred po lúke, potom strmým a šmykľavým svahom hustým lesom, miestami sa predierajúc pichľavými kríkmi. Ale hlavne že už nie sme uderenci a že to vôbec nie je pakáreň. Na Skýcovskom mlyne na nás už čaká Borisov otec, ktorý nás prišiel na chvíľu pozrieť. Fľaša marhuľovice, ktorú vytiahol z batoha, nás potešila, pretože my sme si podobný proviant ráno pribaliť zabudli. Husto sneží, sme už celí mokrí. Cez štál Borisko sa vraciame na chalupu, už celú zasneženú, pochutíme si na kapustnici a rozlúčime sa s Mirom a Karolom, ktorí dnes odchádzajú. Zato ale prichádza druhá Majka (Maja M.) a neskôr večer Péťa. Dnes večer prišlo na rad premietanie diákov a neskôr kúpeľ v čerstvom snehu (iba tí otrlí).

Sobota 31. 12. 2011, Silvester

Konečne je pekné počasie, modrá obloha, slniečko. Ctibor vyráža na dlhú túru na Hrušov a do Topoľčianok, všetci ostatní sme leniví a nik sa k nemu nechce pridať. Odprevadíme Borisa do Kostolian na autobus a pokračujeme na Drienovú, odkiaľ sú dnes nádherné výhľady. Večer prichádza Mário s rodinkou a príde k nám posedieť aj jediný miestny obyvateľ Jožko. V družnej zábave dočkáme príchod Nového roku.

Nedeľa 1. 1. 2012

Počasie je opäť sychravé. Ideme na krátky výlet na Horné Lúčno a k vyhliadke nad ním, cestou nazad sa zastavíme u Jožka, ktorý nás včera pozval. Potom už len upratujeme chalupu a postupne odchádzame k domovu. Dovidenia o rok.

Ústredné heslo akcie: „Nebudeme chodiť po značkách ako uderenci, je to pakáreň.

Fotografie môžete nájsť na nasej stránke Picasa.