Javorníky na bežkách

Za oknom zúri neuveriteľná zima. Mínusové teploty a veľa snehu nebývajú u nás pravidlom. Volá mi priateľ z Trnavy, či skúsime našu každoročnú akciu v Javorníkoch a mne je okamžite jasné, že to bude to pravé orechové. Trasa je tradičná: Melocík, Nad Zápačou, Čierna voda, Veľký Javorník, Malý Javorník, Portáš, Kohútka, Čertov.

Javorníky na bežkách

Fotky z akcie nájdete tu.

Vonku za oknom zúri neuveriteľná zima. Mínusové teploty a veľa snehu nebýva pravidlom. Volá mi priateľ z Trnavy, či skúsime našu každoročnú akciu v Javorníkoch a mne je okamžite jasné, že to bude to pravé orechové. Trasa je tradičná: Melocík, Nad Zápačou, Čierna voda, Veľký Javorník, Malý Javorník, Portáš, Kohútka, Čertov.
Dohoda je taká, že sa stretneme u mňa v Šúrovciach v sobotu 30.1.2010 o 6:30. Na moje prekvapenie som pripravený včas, keď volá Ivan Čonka, či neviem kde je. Navigátor ho zavliekol do akejsi uličky v Seredi. Potom sa podobné opakovalo ešte dva razy, ale vyriešili sme to včas a vyrážame jedným autom do Púchova. Tu nechávame auto, nasadáme na vlak do Bytče, potom na autobus do Makova. Vystupujeme v sedle Melocík a vidím, že moje tajné obavy sa nenaplnili. Je síce veľa nového snehu, ale už je aj stopa.
Trasa bola úžasná. Melocík je na hrebeni, takže nás čakli len mierne stúpania a dlhé príjemné zjazdy. Je tu len jeden škaredý zjazd z Malého Javorníka, ale vďaka novému snehu sa dal zlyžovať bez pádu. V dobrej nálade sme dorazili na chatu Portáš a po náležitom občerstvení smerujeme na Kokútku a po ceste do Čertova. V pohode sme stíhali posledný autobus do Púchova.
Zrána bolo počasie podmračené, čo neprialo kvalite fotografií, takže ich pár prikladám aj z minulých rokov.
Úžasná krajina, výborný sneh a dobrá partia, takáto po všetkých stránkach vydarená akcia sa podarí zriedka. Trasa je nenáročná, vždy je tu stopa, preto ju doporučujem všetkým kategóriám bežkárov.

Dĺžka trasy: 28km
Stúpanie: 817m
Klesanie: 1087m
Zúčastnili sa: Ivan Čonka, Ctibor Páchnik, Milan Rakús, Juraj Šotník.

Autor textu: Ctibor Páchnik
Autori fotografií: Ivan Čonka, Milan Rakús