Až na dno svojej duše

Vo štvrtok 8. novembra navštívil Slovensko Reinhold Messner. Mne, Borisovi a jeho priateľke Monike sa podarilo získať desať minút, v ktorých sme túto žijúcu horolezeckú legendu mali len pre seba. Bol to nevšedný zážitok.

 

Spoznať svoj limit

Len málo ľudí sa dokáže pozrieť tak hlboko, aby dovideli na hranice svojho ja. Niektorí sa tohto pohľadu boja, iných dno vlastnej duše nezaujíma a ďalším sa nechce prekonávať prekážky a vlastnú pohodlnosť. Reinholdovi Messnerovi sa podarilo dovidieť až na dno duše a otestovať svoje limity. Je to výnimočná osobnosť a niet divu, že zdolal všetky osemtisícovky bez kyslíka a dosiahol aj ďalšie významné horolezecké a cestovateľské úspechy. A udržal si aj v 68 rokoch skvelú kondíciu a charizmu.

K príležitosti stretnúť sa s Messnerom som sa dostal ako reportér mesačníka Quark a do svojho tímu som hneď nominoval aj Borisa ako fotografa a jeho priateľku Moniku ako prekladateľku. Obával som sa, čo na môj až trojčlenný tím povie usporiadateľ akcie a Messnerov hostiteľ v Bratislave – Slovak Telekom a Samsung. Tí však náš tím akceptovali a tak som potom ľutoval, že som na toto stretnutie nezobral aj ďalších záujemcov z klubu, prípadne z hikingu. A Messner nás príjemne prekvapil svojou ústretovosťou a prístupom k našej skupine – aj keď možno bol taký ku všetkým.

Prekvapenie prvé

Bol som prekvapený, že o Messnera nemali záujem novinári, ktorí píšu o horách a majú o jeho osobe aj viac informácií. My – Quark (TK Štart), sme boli na rade celkom na konci a tak som s údivom spoza plenty počúval niektoré otázky, ktoré Messnerovi dávali moji predchodcovia.

Prekvapenie druhé

Toto bolo veľmi príjemné prekvapenie. V našom tíme sme si povedali, že už pri predstavovaní sa Messnerovi povieme, že okrem toho, že sme z redakcie Quark, sme aj jeho obdivovatelia. A rovno sme dali na stôl okrem Quarku aj kopu kníh, do ktorých sme chceli jeho autogram – to aby sme ho pripravili na to, že po skončení oficiálneho rozhovoru sa na neho vrhneme aj ako jeho radoví fanúšikovia. A paráda. Keď sme to povedali Messner si začal so záujmom prezerať naše (svoje) knihy v českom a slovenskom jazyku a aj časopis Quark. Doniesol som tam júnové číslo z minulého roku, na ktorom je na titulke fotka Kriváňa (od Tomáša Trstenského). A aj Kriváň Messnera zaujal a hneď chcel vedieť, čo je to za kopec, aký je vysoký a či sa tam dá aj lyžovať. Potom listoval v Quarku a už som bol z neho dosť nervózny lebo čas bežal. Fakt neviem, čo ho tak zaujalo. Že by vedel po slovensky? To asi nie, ale v článku vo vnútri čísla (opäť od Tomáša Trstenského o tom, ktorý kopec je v Európe najvyšší), spoznal na fotke Mont Blanc. Bola to moja fotka Blancu z Courmoayeru z roku 1996, kde sme boli spolu s Jozefom Bielikom. Hneď sa ma spýtal: Vy ste tam bol? A už som vedel, že sme na jednej vlne.

Počkajte si na Quark

Môj rozhovor s Messnerom vyjde v niektorom z najbližších čísiel Quarku – možno už v decembri. Teraz len stručne pár vecí, ktoré ma zaujali.

Messner v súvislosti s extrémnym horolezectvom použil výraz "výškový turizmus" a ako príklad uviedol Everest. A tiež povedal, že pre dnešnú mladú generáciu nie je už pri extrémnom lezení hlavným motívom dobrodružstvo. (?!)

Tradičných horolezcov, ako sme ich poznali z minulosti je vraj stále menej a menej. V horách však môžete pôsobiť s rôznym prístupom – je to len na vás.

Na otázku, či pozná aj nejakých československých horolezcov, povedal štyri mená: Just, Božík, Becík, Jaško a o ich výstupe na Everest severozápadnou stenou Boningtonovou cestou v roku 1988 hovoril uznanlivo a s rešpektom ako o veľkom, ale tragédiou poznačenom úspechu.

A na záver o nazeraní na dno vlastnej duše mi povedal toto:

Nazrieť do svojho vnútra a spoznať aj tie najhlbšie zákutia svojej duše je jedna z najdôležitejších vecí, ktorú horolezectvo – zvlášť extrémne horolezectvo – ponúka. Pri dobývaní hôr je iste pre mnohých motívom aj krásna príroda, nezabudnuteľné panorámy ľadovcov, športový výkon, či iné ciele, ale to hlavné – tá najdôležitejšia pravda, ktorú môžete pri zdolávaní hôr objaviť – je odpoveď na otázku, aký ste vy sám, aké sú vaše limity.

Text Vlado Ješko, foto Boris Ješko a Monika Barnová

Pekný článok z Messnerovej návštevy v Bratislave je aj na hiking.sk

Fotografie môžete nájst na našej stránke Picasa.