Cyklonemčeky 2015

Tohoročný, v poradí už jedenásty ročník Cyklonemčekov nám napriek nie najlepšej predpovedi počasie prialo, a tak sme na bicykloch odjazdili tri pekné túry v troch rôznych pohoriach – v piatok Tríbeč, v sobotu Pohronský Inovec a v nedeľu Vtáčnik. Pele, Svaťa, Boris, Rasťo, Ivan, Miro, Bejka, Milan a Lukáš. Ak chcete vedieť viac, prečítajte si správu o našom bicyklovaní

 

Cyklonemčeky 2015

Piatok 8. mája – Tríbeč – okolo hradu Gýmeš, 46 km

Autá parkujeme v Sľažanoch, vyrážame po značenej cyklotrase smerom na Ladice. Cesta vedie po pohodovej asfaltovej ceste cez polia, žlté od kvitnúcej repky olejky. V Kostoľanoch pod Tríbečom sa stretáme s Rasťom, ktorý včera nešiel s nami, prišiel dnes z Pezinka na bicykli. Pozrieme si miestny kostol, ktorý je pravdepodobne najstaršou zachovalou sakrálnou stavbou na Slovensku, čiže pamiatka veľkej významnosti. Nedávne roky však k pamiatkam veľkú úctu nemali, a tak starý románsky kostol hyzdí prístavba v štýle socialistických bytoviek, to aby bol kostol väčší. Škoda slov. Ďalej naša cesta stúpa lesom do sedla pod Gýmeš, v závere stúpania už tlačíme všetci. Zrúcanina hradu Gýmeš (Jelenec) prekvapila svojou rozľahlosťou, ako aj množstvom výletníkov. Po prehliadke hradu si ešte odskočíme na neďaleký skalnatý hrebeň Studený Hrad, kde sa nečakane stávame účastníkmi organizovaného hviezdicového výstupu na Studený Hrad, ktorý dnes prebieha. Zjazd lesnou cestou do rekreačného strediska Remitáž dá zabrať rukám aj brzdám. Ďalej je naša túra veľmi pohodová – jazda po asfaltovej lesnej ceste na úpätí pohoria Tríbeč nemá chybu. O piatej večer sme opäť v Sľažanoch pri autách a ponáhľame sa na chalupu variť guláš.

Sobota 9. mája – Pohronský Inovec – na Inovec 44 km

Dnes vyrážame na bicykloch rovno z chalupy. Najprv hore lúkou, potom lesnou cestou na Bresovo a ďalej na krížne cesty. Cesta v lese za Bresovým štálom je dosť rozbahnená, sme radi, keď už sme na asfaltke vedúcej na Krížne cesty. Na naše prekvapenie je horáreň na Krížnych cestách napoly rozbúraná, škoda jednej peknej drevenej stavby. Cez Debnárov štál do Malej Lehoty je to prevážne z kopca, a tak frčíme s vetrom opreteky. Ešte krátka zastávka pri Andezitovom kamennom mori, a už stúpame do kopca na Veľkú Lehotu. Na jej hornom konci sa zastavíme pri prameni Žitavy a zisťujeme, že Žitava vlastne vyteká z bažiny. Ponáhľame sa na chatu Drozdovo, kde sa v príjemnom prostredí občerstvíme pred vlastným výstupom na Inovec. Chata KST na Inovci je bohužiaľ zavretá, tak iba posedíme na kopci a pokračujeme lesom na Obycké lúky. Tu Pelé dostáva defekt, a aby to bolo zaujímavejšie, náhradnú dušu, ktorú so sebou vezie, má tiež deravú. Nuž nasleduje lepenie, podarilo sa ako tak na druhý pokus, čo nás trochu zdrží. Schádzame rozbitou asfaltkou do Machuliniec a odtiaľ už známou cestou do Jedľových Kostolian. Ešte malé občerstvenie v Kostoľanskej krčme a potom už hurá na chalupu.

Nedeľa 10. mája – Vtáčnik – na Dobrolínske skaly a Brezovú 13 km

Začiatok dnešného dňa sa nesie v znamení technických problémov. Najprv opravuje defekt opäť Pelé, pretože včera lepená duša do rána celkom vyfučala. Potom opravuje opäť Pelé – šrób držiaci sedanku povedal dosť večnému povoľovaniu a uťahovaniu pri nakladaní bicykla na strechu auta a strhol si závit. Náhradný so sebou nevezieme, treba improvizovať. Napokon má defekt aj Milan, nie na bicykli, ale na aute. Nebolo by to také zlé, ale aj Milanov šrób, ktorý drží pod autom rezervné koleso, je strhnutý, a tak sa výmena kolesa stáva skutočnou maturitou. Napokon prekonáme aj posledný technický problém a konečne sadáme pri štáli Muler na bicykle. Cez les a potom cez lúky smerujeme k Dobrolínskym skalám. Pri nich zamykáme bicykle k stromom a Pelé nás vedie k Dobrolínskej jaskyni. Malá, ale pekná. Ďalej ideme cez krásne lúky okolo bývalej osady Brezová do Radobice, odkiaľ sa cez sedlo pod Vtáčnikom dostaneme do osady Tále. Prechádzame na druhú stranu frekventovanej cesty a pokračujeme po lesných cestách na Hônikov štál. Táto cesta je na bicyklovanie dosť nevhodná a v závere aj zarastená húštinou, tak bicykle prevažne tlačíme. Za Hônikovým štálom je to už podstatne lepšie. O chvíľu sme v štáli Urban, odkiaľ už vidíme naše zaparkované autá.

Pelé

Fotografie môžete nájst na našej stránke Picasa.