Nemčeky na bicykli

Tohoročný, v poradí už ôsmy ročník Cyklonemčekov (25. – 27. mája) bol veľmi vydarený. Pekné počasie, pekné trasy, dobrá partia. V sobotu sme smerovali naše bicykle do pohoria Tríbeč, v nedeľu smerujeme na opačnú stranu, do pohoria Pohronský Inovec.

 

Cyklonemčeky 2012

Tohoročný, v poradí už ôsmy ročník Cyklonemčekov (25. – 27. mája) bol veľmi vydarený. Pekné počasie, pekné trasy, dobrá partia. V sobotu sme smerovali naše bicykle do pohoria Tríbeč. Po príjemnom zjazde do Topolčianok nasledoval tiahly pozvoľný stupák pomedzi lúky, na ktorých sa popásali koníky, k Hrušovskému hradu. Miestni nadšenci usilovne zrúcaniny hradu opravujú, je sa na čo pozerať. Ďalej naša cesta viedla do Skýcova. Tu nám sa nám naše plány pokúsila skrížiť Rallye Tríbeč. Cez dedinu burácali pomaľované autá bez výfukov, čím väčší rachot, tým lepší pretekár. Na našej trase rampa a pri nej policajti – tadeto dnes ísť nemôžete. V krčme pri pivku sedíme nad mapou a vymýšľame náhradnú trasu. Do Nestašovej doliny sa budeme musieť prekľučkovať po lesných cestách s obtiažnou orientáciou. Ideme si pozrieť starú vápennú pec v Skýcove. Pri nej sa začína náučný chodník, stavba ktorého bola (ako hlásajú tabuľky na trase) financovaná Európskou úniou. Prešiel som si ten chodník pred štyrmi rokmi, vtedy bol nový, dnes som zdesený, ako vyzerá. Peniažky z EU sa minuli, rozkotúľali, na údržbu náučného chodníka už nik nedá ani cent. Obec oň bez európskych peňazí zjavne nemá záujem. Od vápennej pece pokračujeme k horárni Kraje, na trase krížime asfaltovú cestu, po ktorej sme chceli pôvodne ísť. Od usporiadateľov, ktorí nie sú takí prísni ako policajti, sa dozvedáme, že rely bude pokračovať až o dve hodiny. Máme dosť času na to, aby sme prešli tie štyri kilometre po odbočku do Nestašovej doliny. Napokon to skončilo veľmi dobre. Po odbočení z hlavnej cesty najprv krátke stúpanie na hrebeň, potom dlhočizný zjazd Nestašovou dolinou po kvalitnom asfalte do Hlbokej doliny. Paráda. Výšľap hore kopcom na Brezov štál už veru taká paráda nieje, unavené svaly plačú. Cesta cez lúky z Brezova na Nemčeky už je bodkou za dnešnou 52 kilometrovou náročnou túrou. Na chalúpke uvaríme guláš, otvoríme vínko, posedíme.

V nedeľu smerujeme na opačnú stranu, do pohoria Pohronský Inovec. Na začiatok dlhé a dosť otravné stúpanie Osnou dolinou po Krtinovú, kde odbočujeme po značkovanej cyklotrase k rekreačnému stredisku Drozdovo. V penzióne Drozdovo milé prekvapenie – majú pre nás aj potravu telesnú v podobe dobre vychladeného pivka, tak aj potravu duševnú v podobe práve sa začínajúcej omše pod prístreškom na dvore. Samí mladí kresťania, namiesto organu gitara. Nemôžeme ale ostať na celú omšu, čas nás neúprosne tlačí. Pod Kamenným vrchom odparkujeme bicykle a vybehneme si naň. Nádherné vyhliadkové miesto. Asfalt nás sprevádza ešte po bývalú chatu pod Vojšínom, bohužiaľ už zatvorenú a v začínajúcom sa rozklade, potom už len po lesných chodníčkoch na vrchol Vojšína. Obedujeme pod mohutnou starou jedľou, kde už pred nami podľa nápisu na ceduľke na strome sedával bývalý československý prezident Tomáš Garique Masaryk. Na vrchol Vojšína vystúpime pešo, potom zjazdujeme po nepríjemnej kamenistej ceste do Malej Lehoty. Odtiaľ je to už paráda, zjazd Cigánskou dolinou nemá chybu. Teda až na šoféra jedného terénneho auta, ktorému sme náramne zavadzali a tak nám vynadal. Cestou ešte zastávka pri kamennom mori za Malou Lehotou, druhá na Živánskej veži a tretia v krčme v Jedľových Kostoľanoch. Dnes sme najazdili 40 km, terén ale nebol o nič menej náročný ako včera. Dovidenia o rok, Nemčeky!

Pelé

Kto sa zúčastnil: hostitelia Pelé a Svaťa
Vynálezca Cyklonemčekov Vlado s Renátkou
Stabilní nemčekocyklisti Boris a Miro
Marienka a tohoročný nováčik Karol, no a napokon Bejka, ktorá
nebicyklovala, zato sa o nás pekne starala

Fotografie môžete nájsť na našej stránke Picasa.