V kamennej púšti Totes Gebirge

V pekný augustový víkend sme podnikli túru v južnej časti pohoria Totes Gebirge v Rakúsku, kde sme vystúpili na vrchol Groses Tragl (2179 m) a Lavinenstein (1965 m) a obdivovali neuveriteľnú krasovú krajinu tohto pohoria.

 

V kamennej púšti Totes Gebirge

17. – 18. august 2013

Pekné počasie nás vylákalo do hôr, našim cieľom je južný okraj pohoria Totes Gebirge v Rakúsku. Autom sa vyvezieme na horskú lúku Tauplitzalm, odkiaľ stúpame na vrch Grosses Tragl (2179 m). Najprv po lúkach okolo horských jazier, potom stúpame kosodrevinou, až sa dostaneme do neuveriteľnej kamennej pustiny. Všade okolo nás sú kamenné trhliny, bezodné priepasti, závrty, prekonávame skalné stupne. Neskutočná krajina, aká sa hneď tak nevidí. Už chápem, prečo v popise tejto túry je varovanie, aby sa nik na túru nevydával v hmle – bolo by kam padnúť, napriek tomu, že terén nie je exponovaný. Samotný vrchol Grosses Tragl je vľúdny, trávnatý. Celé skalnaté pohorie Totes Gebirge na sever od nás z neho máme ako na dlani. Na juhozápade dominuje ľadovec na kopci Hoher Dachstein, na východe mohutný Hochtor v Enstalerských Alpách. Vychutnávame si jedinečné chvíle na vrchole, potom sa dávame na zostup rovnakou cestou. Spíme v aute na parkovisku na Tauplitzalm.

Na druhý deň sa vydávame na kopec Lawinenstein (1965 m), ktorý je na úplnom okraji Totes Gebirge. Terén je tu podstatne menej divoký ako včera, väčšinou stúpame po lúkach. Výhľady z vrcholu však v ničom nezaostávajú.

Pelé

Fotografie môžete nájst na našej stránke Picasa.